תואר ראשון באמנות מוענק כיום בכלל האוניברסיטאות ובמכללות רבות. אורכו של התואר הראשון נע בין שלוש לארבע שנים וניתן ללמוד אותו במגוון מסלולי לימוד עיוניים ומעשיים.
מה לומדים בתואר ראשון באמנות ?
במסגרת לימודי תואר ראשון באמנות זוכים הסטודנטים לידע תיאורטי ומעשי רחב בתחומי האמנות והתרבות. הלימודים התיאורטיים מתמקדים בהבנת תהליכים וחידושים באמנות, בבחינת כיוונים וזרמים בתחום האמנותי בעבר ובהווה, וביחסי הגומלין בין חברה, היסטוריה ותרבות לבין האמנות שקיימת משחר האנושות. מעט מהנושאים הנלמדים: תולדות האמנות, פילוסופיה, אמנות בעת העתיקה ובימי הביניים, אמנות הרנסאנס והבארוק, ניתוח יצירות אמנות, אמנות יוונית ואמנות האסלאם.
הפן המעשי של לימודי האמנות כולל התנסויות בסדנאות מעשיות לרכישת ידע טכני ויכולת התייחסות לצורה, צבע וקומפוזיציה, סדנאות פיסול וציור, השפה החזותית של הצילום והקולנוע וטכניקות שונות של ציור ורישום. בלימודי האמנות נחשפים הסטודנטים לדרכי חשיבה ושיטות עבודה שיכשירו אותם וידרבנו אותם לפתח את עצמם ולנצל את יכולותיהם היצירתיות באמצעות הבעה אישית וחשיבה מקורית ויצירתית. בחלק מהמסלולים מתנסים הסטודנטים בתהליכי הפקה וניהול של מוסדות אמנות ותרבות וכן בכתיבת תוכן וביקורת אמנות ותרבות.
מה אפשר לעשות עם תואר ראשון באמנות?
בדומה לתחומים אחרים באמנויות ובמדעי הרוח, אין כיוון תעסוקתי מוגדר לבוגרי התוכניות והדבר נתון ליוזמתם ושיקול דעתם של הבוגרים. למעשה אין כלל מקומות עבודה אשר מעסיקים באופן רשמי בוגרי לימודי אומנויות אך כיום ניתן לראות בבוגרים של תחומי לימוד אלו מקור לחשיבה יצירתית וביקורתית שיכולה לתרום לכל ארגון, וחברות הייטק רבות מחפשות בוגרים דווקא מתחומי לימוד אלו.
חלק מהבוגרים של התוכניות המעשיות הם יוצרים עצמאיים בשדה האמנות, אוצרים תערוכות או עובדים בגלריות אמנות. לחילופין יש הפונים להוראת המקצוע בבתי ספר, ויש שכותבים ועורכים תוכן בגופי התקשורת השונים. בסיום הלימודים ניתן גם להמשיך לתארים מתקדמים, אפילו במקצועות עם התמחות ספציפית שונה, כגון מוזיאולוגיה, אדריכלות ועיצוב. על מנת לעסוק במחקר בתחומי האמנות נחוץ תואר שני, וכל המחלקות לאמנות מציעות אותו.
איפה לומדים?
תואר ראשון באמנות מוענק בכל האוניברסיטאות – תל אביב, ירושלים, חיפה, בר אילן, בן גוריון והפתוחה ובמספר מכללות בין השאר ספיר, סמינר הקיבוצים, בית ברל, תל חי ועוד. תוכניות הלימוד שונות זו מזו בתחום המרכזי אליו הן מכוונות את בוגריהן, אם זה הקניית ידע נרחב אודות ההיסטוריה של האמנות (B.A – בוגר בלימודי אמנות), כישורי הוראת אמנות (B.Ed – בוגר בהוראת אמנות), ביקורת והפקה של מוסדות תרבות ואמנות או ידע מעשי ותיאורטי בתחומים השונים (B.F.A בוגר באמנות מעשית).
מוסדות הלימוד מציעים מגוון מסלולים: אמנות יהודית (אוניברסיטת בר אילן) תואר רב תחומי באמנויות המשלב תיאוריה בתחומים שונים של אמנות ותולדות האמנות באוניברסיטת תל אביב, הכשרת מורים לאמנות (תואר BED הכולל תעודת הוראה) בסמינר הקיבוצים והמדרשה לאמנות במכללת בית ברל, לימודי אמנות מעשיים בדגש על התפתחותו האישית של האמן היוצר באקדמיה לעיצוב ולאמנות בצלאל, ושילוב של לימודי תרבות וביקורת עם התנסות מעשית בתחומי ניהול והפקת מיזמי תרבות במכללת ספיר.
קבלה ללימודים
תנאי הקבלה ללימודי אמנות במסלולים תיאורטיים באוניברסיטאות ובמכללות הם לא גבוהים באופן יחסי. בדרך כלל ניתן להירשם לתואר ראשון באמנות עם תעודת בגרות מלאה וציון פסיכומטרי 500 ומעלה. עם זאת, יצוין כי תנאי הקבלה משתנים ממוסד למוסד ומשנה לשנה ובחלק מהמוסדות, בייחוד באלו הכוללים מסלולים מעשיים כגון בצלאל ושנקר, יש להכין תיק עבודות ולעבור מיונים הכוללים מבחנים וראיון אישי.
מסלולי לימודים
מסלולי הלימוד התיאורטיים באמנות אורכים שלוש שנים, וניתן לשלבם במסלול דו-חוגי עם תואר אחר. במכללות כגון בית ברל וסמינר הקיבוצים יש מסלולים להוראת אמנות, שמשלבים לימודי אמנות עם חינוך והוראה. המסלולים המעשיים אורכים כארבע שנים והם דורשים מאמץ ניכר מהסטודנט בשל העבודה המעשית, ולפיך מתקיימים רק במסגרת חד חוגית.
מה מספרים הסטודנטים?
הסטודנטים בבצלאל ובשנקר מרוצים מאד מהלימודים אך מעידים על הקשיים הרבים שמלווים את הצורך לעמוד במטלות ולהתמודד עם ביקורת מתמדת. הלימודים תובעניים ועמוסים והמרצים אינם חסים עליהם בביקורת. הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב מעידים על איכותן של התוכניות וגם על האווירה המצוינת השוררת בקמפוס האוניברסיטה.